063 522 832 021 510 555, 021 533 535
Ponedeljak - Petak: 07 - 22h Subota: 08 - 13h
office@poliklinika-branakovacevic.rs Email
Mičurinova 28 21000 Novi Sad, Srbija
Title Image

Blog

 • KONDILOMI (POLNE ili ANOGENITALNE BRADAVICE) – ZAŠTO JE VAŽNO DA SE ODMAH JAVITE LEKARU(2021)

  Kondilomi (polne bradavice, genitalne bradavice) jesu simptom jedne od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Polne bradavice se mogu javiti kod oba pola, kako kod žena tako kod muškaraca, a istraživanja navode da se kondilomi najčešće javljaju u periodu česte promene partnera – između 20. i 40. godine života. Neki tipovi virusa mogu biti odgovorni za nastanak karcinoma genitalnih organa ali i usne šupljine – te je važno odmah pri otkrivanju započeti sa lečenjem. Humani papiloma virus može biti uzročnik raka grlića materice (najčešće) ali i anusa, vagine

 • Stres i izolacija – Načini koji Vam mogu pomoći u borbi sa stresom tokom vanrednog stanja

  Dragi pacijenti, svesni smo da u ovdašnjoj svakodnevici  vanrednog stanja sa ograničenim  kretanjem  i  izolacijom, povišen krvni pritisak i dalje predstavlja jedan od najzastupljenijih zdravstvenih problema, kako u Srbiji tako i širom sveta.Jasno nam  je da u vreme pandemije COVID – 19 virusom niko nije u potpunosti zaštićen. Ipak, postoje osobe  čiji je organizam osetljiviji, a to su hronični bolesnici, tj. i naši pacijenti koji imaju dijagnozu arterijske hipertenzije.

 • Detaljno uputstvo za snižavanje krvnog pritiska u kućnim uslovima

  Dragi pacijenti, svesni smo da sadašnja epidemiološka situacija može dovesti do raznih negativnih razmišljanja, a da te negativne misli mogu izazvati osećaj straha i nespokoja, a sve to odražava se na vegetativni sistem koji upravlja radom naših unutrašnjih organa. Ove reakcije mogu provocirati lančana dešavanja u organizmu  koja će izazvati spazam krvnih sudova što će za može posledicu imati  porast krvnog pritiska.

 • Opadanje kose u pečatima (alopecia areata) – uzrok, simptomi i lečenje (2021)

  Poremećaji u rastu kose i bolesti kosmatih regija kože su problem koji uzrokuju veliki psihološki stres. Naša iskustva sa pacijentima pokazala su da neretko ovaj problem dovodi do izrazitog gubitka samopouzdanja, pacijenti se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe i imaju depresivne ideje. Iako ne ugrožava život alopecija areata definitivno menja život, njena iznenadna pojava, rekurentne epizode (ponovno pojavljivanje nakon dužeg odsustva simptoma) i nepredvidiv tok imaju duboki psihološki uticaj na život osoba pogođenih ovim problemom kose.