Pregled štitne žlezde kod endokrinologa palpacijom žlezda na vratu od strane endokrinologa

Bolesti štitne žlezde – od otkrivanja do lečenja: Razumevanje, posledice i put ka ozdravljenju

Bolesti štitne žlezde – od otkrivanja do lečenja: Razumevanje, posledice i put ka ozdravljenju

Umor, nagle promene raspoloženja, opadanje kose, neubičajene  telesnoj težini, neprijatan osećaj u vratu…

Zvuči poznato?

Većina ljudi jednostavno ignoriše ove simptome, misleći da su deo svakodnevnog stresa i da će se stvari ubrzo vratiti u normalu.

Međutim, ukoliko se ove tegobe učestalo javljaju, vreme je da oslušnemo naše telo. 

Možda to naša štitna žlezda šalje SOS signale.

Ne oklevajte! 

Lekarski pregled kod iskusnog endokrinologa i analiza mogu otkriti pravi uzrok tegoba i dovesti do pravovremenog lečenja.

U ovom tekstu ćete pronaći sve što treba da znate o bolestima tiroidne žlezde, koji ih simptomi prate, kako se dijagnostifikuju i leče.

 

SADRŽAJ:

 • Bolesti štitne žlezde: razumevanje bolesti, uzroci, posledice, lečenje
 • Šta je to štitna žlezda i gde se nalazi?
 • Tipovi bolesti štitne žlezde
 • Hipotireoza
 • Dijagnostika hipotireoze
 • Lečenje hipotireoze
 • Hipertireoza
 • Dijagnostika hipertireoze  
 • Lečenje hipertireoze
 • Nodusi štitne žlezde 
 • Dijagnostika nodusa štitne žlezde
 • Lečenje nodusa štitne žlezde
 • Upozoravajući signali: kada štitna žlezda traži pažnju
 • Nelečena bolest štitne žlezde – koji su rizici

 

Šta je to štitna žlezda i gde se nalazi?

Tiroidna (ština) žlezda je mala žlezda u obliku leptira koja se nalazi u prednjem delu vrata i proizvodi hormone koji regulišu metabolizam, rast i razvoj u organizmu.

Uprkos svojoj maloj veličini, ima ogroman uticaj na vaše zdravlje jer je odgovorna za proizvodnju hormona koji utiču na sve: od nivoa energije do srčanog ritma. Pregled štitne žlezde kod endokrinologa palpacijom žlezda na vratu od strane endokrinologa

Međutim, kada dođe do poremećaja u radu štitne žlezde, mogu se pojaviti različiti problemi. 

Tiroidna žlezda deluje kao unutrašnji termostat vašeg tela i glavni regulator metabolizma. Proizvodi dva osnovna hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Ovi hormoni putuju vašim krvotokom, utičući na gotovo svaku ćeliju i na stvari kao što su:

 • Nivo energije: kako vaše telo koristi hranu
 • Funkciju srca: ritam i snagu vaših otkucaja srca
 • Regulaciju temperature: utiče na osećaj da li vam je previše toplo ili hladno
 • Razvoj i funkciju mozga: raspoloženje, pamćenje i koncentraciju
 • Menstrualne cikluse kod žena
 • Nivo holesterola: uticaj na zdrav profil lipida

Tipovi bolesti štitne žlezde

Nepravilan rad štitaste žlezde može izazvati različite zdravstvene probleme. 

Ovo su tri najčešće bolesti povezane sa štitnom žlezdom:

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje koje nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Drugim rečima, nivo hormona (T3 i T4) je ispod normalnog. Ovo stanje može imati raznovrsne posledice na organizam. Na primer, može doći do usporenja metabolizma, što rezultira umorom, osećajem hladnoće, usporenim srčanim ritmom i čak debljanjem, čak i uz normalnu ishranu.

Pored toga, hipotireoza može uticati na mentalno zdravlje, izazivajući depresiju, osećaj letargije i poteškoće sa koncentracijom. Koža može postati suva, kosa može opadati, a mišići mogu oslabiti. Takođe, hipotireoza može izazvati zatvor i menstrualne nepravilnosti kod žena.

Dijagnostika hipotireoze 

Obično uključuje analizu simptoma, fizički pregled i krvne testove za merenje nivoa hormona štitne žlezde (T3, T4) i tiroidnog stimulirajućeg hormona (TSH). Visok nivo TSH uz nizak nivo T3 i T4 obično ukazuje na hipotireozu.

Lečenje hipotireoze

Obično podrazumeva terapiju zamenskim hormonom štitne žlezde, najčešće levotiroksinom. Ovaj lek se uzima oralno i pomaže nadoknaditi nedostatak hormona u organizmu, čime se vraća normalan nivo hormona i olakšavaju simptomi hipotireoze. Važno je redovno pratiti nivoe hormona u krvi i prilagoditi dozu leka prema potrebi uz nadzor lekara.

Hipertireoza 

Suprotno hipotireozi, hipertireoza je stanje koje se javlja kada štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde, što rezultira ubrzanjem metabolizma i drugim neželjenim efektima u organizmu. Ovaj višak hormona može izazvati niz simptoma koji utiču na opšte zdravlje i dobrobit.

Utičući na metabolizam, hipertireoza može uzrokovati gubitak težine, povećan apetit i ubrzan rad srca, što dovodi do nepravilnog srčanog ritma i palpitacija. Pored toga, pacijenti sa hipertireozom često se suočavaju s nervozom, tremorom, nesanicom i osećajem stalne nervoze ili anksioznosti. Takođe, mogu se pojaviti problemi sa znojenjem, toplotnom intolerancijom, prolivom, slabostima mišića i umorom.

Dijagnostika hipertireoze  

Obično uključuje razgovor o simptomima, fizički pregled i krvne testove za merenje nivoa hormona štitne žlezde (T3, T4) i tiroidnog stimulirajućeg hormona (TSH). Kod hipertireoze, nivoi T3 i T4 su obično povišeni, dok je nivo TSH obično snižen.

Lečenje hipertireoze

Zavisi od uzroka i ozbiljnosti stanja. Uključuje lekove koji smanjuju proizvodnju hormona štitne žlezde, kao što su antitiroidni lekovi (npr. metimazol, propiltiouracil), terapiju radioaktivnim jodom, koja uništava deo štitne žlezde, ili hirurško uklanjanje dela ili cele štitne žlezde. Ovi tretmani imaju za cilj normalizaciju nivoa hormona u organizmu i kontrolu simptoma hipertireoze, ali zahtevaju redovno praćenje i nadzor od strane medicinskih stručnjaka.

Nodusi štitne žlezde 

Nodusi štitne žlezde su čvorovi ili izrasline koji se formiraju unutar same žlezde. Oni mogu biti benigni ili maligni i često se otkrivaju tokom rutinskog fizičkog pregleda ili prilikom snimanja štitne žlezde iz drugih razloga.

U većini slučajeva, nodusi štitne žlezde ne uzrokuju simptome i otkrivaju se slučajno. Međutim, u nekim situacijama, mogu postati dovoljno veliki da pritisnu okolne strukture u vratu, izazivajući osećaj pritiska ili nelagode.

Dijagnostika nodusa štitne žlezde obično uključuje ultrazvuk, koji omogućava preciznu vizualizaciju veličine, oblika i strukture nodula. Uz to, može se izvršiti biopsija tankom iglom (FNAB) radi uzimanja uzorka ćelija iz nodusa radi analize pod mikroskopom kako bi se utvrdilo da li su ćelije benignog ili malignog karaktera.

Lečenje nodusa štitne žlezde zavisi od rezultata biopsije i eventualnog prisustva malignih ćelija. Benigni nodusi koji ne uzrokuju simptome često se samo prate radi praćenja eventualnih promena. Međutim, ako postoji sumnja na malignitet ili ako nodus izaziva simptome, može se preporučiti hirurško uklanjanje nodusa ili čak dela štitne žlezde. U slučaju malignih nodusa, lečenje može uključivati ​​hemijsku terapiju, radioterapiju ili hirurško uklanjanje, u zavisnosti od stadijuma i tipa raka.

Upozoravajući signali: kada štitna žlezda traži pažnju

Simptomi bolesti štitne žlezde mogu biti suptilni i preklapati se sa drugim stanjima, zato ne ignorišite neobjašnjene promene. Obratite pažnju na:

 • Umor: postojani umor uprkos dovoljnom odmoru.
 • Promene u težini: neželjeno povećanje težine (hipotireoza) ili gubitak težine (hipertireoza).
 • Promene raspoloženja: anksioznost, depresija, iritabilnost ili mentalna magla.
 • Promene u ritmu srca: ubrzan rad srca, palpitacije ili spor rad srca.
 • Osetljivost na temperaturu: osećaj neobične hladnoće (hipotireoza) ili vrućine (hipertireoza).
 • Promene na kosi i koži: gubitak kose, proređivanje ili suva, grublja kosa; suva koža.
 • Neprijatnost u predelu vrata: oticanje, stezanje ili kvržica u predelu vrata.

Nelečena bolest štitne žlezde – koji su rizici

Ignorisanje problema sa štitnom žlezdom može imati ozbiljne posledice kao što su:

 • Problemi sa srcem: povećan rizik od srčanih oboljenja, srčane insuficijencije i moždanog udara.
 • Fragilnost kostiju – osteoporoza i povećan rizik od preloma.
 • Komplikacije trudnoće – rizici za majku i dete.
 • Pogoršanje mentalnog zdravlja – teška depresija, anksioznost.

Na kraju, važno je naglasiti da zdravlje štitne žlezde ima veliki uticaj na opšte blagostanje i funkcionisanje organizma. Bolesti štitne žlezde mogu imati različite simptome i posledice, ali uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajući tretman, mnogi pacijenti uspešno žive sa ovim stanjima.

Ako primetite bilo kakve simptome ili sumnjate na probleme sa štitnom žlezdom, važno je da potražite stručni medicinski savet. Klinika dr Brana Kovačević nudi visokokvalitetnu dijagnostiku i tretman štitne žlezde uz podršku iskusnih stručnjaka.

Zakazivanje pregleda u Poliklinici dr Brana Kovačević je korak ka očuvanju vašeg zdravlja.