Poliklinika 063 522 832 Dermatolog 065 5105556
Ponedeljak - Petak: 07 - 22h Subota: 08 - 13h
office@poliklinika-branakovacevic.rs Email
Mičurinova 28 21000 Novi Sad, Srbija
Title Image

Kardiologija Novi Sad

Vrsta pregleda

Kardiolog je lekar specijalista koji se bavi bolestima srca. Kardiologija je naša osnovna delatnost, za koju je internista, subspecijalista kardiolog dr Brana Kovačević kao osnivač poliklinike, odabrala tim od 15 iskusnih kardiologa iz Novog Sada, vrhunskih stručnjaka kojima je dala svoje poverenje, pažljivo i lično birajući svakog od svojih saradnika koji nude maksimum brige i lečenja u prvoj i najvećoj privatnoj kardiologiji u Novom Sadu.

Pregledi kardiologa koje možete zakazati u našoj poliklinici u Novom Sadu

 

ZAKAŽITE ODMAH!

 

Šta obuhvata pregled kardiologa naše novosadske poliklinike?

 

Koje su najčešće bolesti srca zbog kojih se pacijenti javljaju na kardiološki pregled?

  • Povišeni krvni pritisak (hipertenzija)
  • Angina pektoris i infarkt srca
  • Srčane aritmije (na prvom mestu atrijalna fibrilacija)
  • Slabost srčanog mišića
  • Bolesti srčanih zalistaka
Kardiolog novi sad - merenje pristiska
Test opterećenja za mladića dok mu kardiolog očitava rezultate
[/vc_column][/vc_row]

Kako izgleda kardiološki pregled?

Bitno je da znate da je pregled kardiologa potpuno bezbolan. Svaki kardiolog, izabran da bude deo tima Poliklinike dr Brana Kovačević Novi Sad donosi višegodišnje iskustvo u pristupu i lečenju pacijenata sa strogom, dokazanom i sistematičnom procedurom.

Tako u našoj ordinaciji u Novom Sadu kardiološki pregled traje oko 45 minuta, ponekad i duže, dovoljno dugo da pacijent izađe zadovoljan, a lekar siguran da je svoj posao obavio kako treba.

Da li je potrebna priprema za pregled kardiologa?

  • Za kardiološki pregled nije potrebna priprema. Važno je da ukoliko imate, ponesete Vašu medicinsku dokumentaciju (laboratorijske izveštaje, RTG snimke, specijalističke izveštaje itd.) i sve one nalaze koji mogu dati uvid specijalisti kardiologu u eventualne bolesti srca, krvnih sudova ili druge teže bolesti.

Pre samog pregleda naše medicinske sestre zamoliće Vas da im predate donetu dokumentaciju, kako bi je pažljivo, hronološki (po datumima) složile u našu fasciklu.

Često i sami pacijenti ne shvataju važnost ranije medicinske dokumentacije, pa je ili ne donose ili donose ono što misle da će baš tog specijalistu zanimati. Sa druge strane već su i navikli da jedan broj lekara i ne gleda raniju dokumentaciju, pa neće da se “muče” sa donošenjem (“nisam to doneo jer svako gleda svoje”- jedna je od čestih rečenica pacijenta).

 

Naši lekari insistiraju na celokupno, hronološki složenoj dokumentaciji. Oni poput “sudija” koji na osnovu priloženih „dokaza“ uz svoje višegodišnje kliničko iskustvo izriču „presude“ tj. dijagnoze koje zahtevaju ispravan terapijski pristup. Uvidom u dokumentaciju izbećiće se i dupliranje već sprovedenih dijagnostičkih procedura. 

Osnovni kardiološki pregled, kao i svaki drugi lekarski pregled, počinje razgovorom sa kardiologom. Lekar se upoznaje sa Vašim tegobama, razlozima dolaska, ranijim bolestima, navikama, bolestima u porodici i faktorima rizika za nastanak srčanih oboljenja.

  • Lekar vodi razgovor postavljajući pitanja, u cilju dobijanja što više informacija. (Ako mislite da još nešto treba da kažete ili pitate nemojte se ustručavati, imajte na umu da je kvalitetna komunikacija temelj uspešnog lečenja).
  • Potom kardiolog analizira predhodno snimljen EKG (elektrokardiogram srca), laboratorijske nalaze i ostalu donetu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je imate).

Zatim sledi fizikalni pregled koji uključuje:

  • Inspekciju – gde lekar posmatra spoljnje znakove bolesti. (Iskusnom oku lekara sama pojava bolesnika često otkriva dijagnozu bolesti i usmerava ga na prave dijagnostičke procedure).
  • Palpaciju – koja podrazumeva pregled (opipavanje) pulseva na rukama i nogama, štitaste žlezde, trbuha (abdomena), jetre i ostalih promena na telu (otoci na nogama)
  • Auskultaciju – gde kardiolog pomoću stetoskopa sluša rad srca, pluća, otkriva prisustvo šumova nad aortom i perifernim krvnim sudovima (karotidne arterije i velike arterije nogu).                                                                                                                                                       

Da bi lekar imao potpuni uvid u Vaš srčani mišić, njegovu građu i funkciju uradiće ultrazvučni pregled srca (EHO srca, ehokardiografiju) 

Sada kada je kardiolog upoznat sa Vašim zdravstvenim stanjem, pregled završava:

  • postavljanjem dijagnoze (radne ili konačne),
  • edukacijom pacijenta i preporukom za terapiju (ukoliko je potrebna),
  • upućivanjem na dalje dijagnostičke preglede ukoliko je neophodno, kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredila terapija (ukoliko je potrebna).

Završeni pregled mora da ima svoju završnu reč, rezime. Završna reč ne ostavlja prostor za nedorečenost pregleda, nespokoje ili nesuglasice. Kada izađete iz naše ordinacije znaćete da li imate ili nemate problem:

  • ako ga imate naši lekari će dati sve od sebe da ga reše,
  • ako imate neke od faktora rizika, a nemate iskazan problem, lekar će Vas naučiti koji su to nagoveštaji mogućeg problema i šta      da radite ako prepoznate iste,
  • ako nemate problem, kao ni faktore rizika – lekar će Vam jasno reći da je Vaše srce zdravo, i da nemate razloga za nespokoj. 

Odaberite najboljeg kardiologa za Vaše srce, pogledajte naš tim kardiologa.

 

Kako stres i izolacija mogu biti predupređeni, ne samo u uslovima izlocije koju smo imali tokom Korona pandemije, nego i generalno u uslovima bilo koje izolacije, pročitajte ovde.

Ukoliko imate potrebe za drugim pregledima naša klinika pokriva različite oblasti lečenja.

Iz naše knjige utisaka

Uzrok bola u grudima nije mi otkriven nakon silnih ispitivanja u raznim ordinacijma. Dr Brana je jedina posumnjala da imam pucanje plućne maramice i masivan pneumotoraks. Nakon razgovora, poslušala je moje disanje, i poslala me na  hitan RTG pluća. Bila je u pravu! Isto veče me je uputila na Kliniku za  grudnu hirurgiju. Eto, dva ‘slušanja’; mojih reči i mojih pluća, ušima sjajnog lekara umesto silnih pregleda su mi spasilI život.

Ana Hadžić
Novi Sad-Zagreb

“Odnos doktorke prema poslu, njena humanost bez interesa, posvećenost pacijentu u kome gleda čoveka su osobine samo izuzetnih ljudi. Moja porodica i ja smo zahvalni doktorki Brani na svemu, a privilegija koju imam je ta da doktorka Brana i njen tim lekara i dalje brine o mom zdravlju.”

Milorad Petrović
Inđija

"Put do rešenja mog zdravstvenog problema bio je komplikovan. Vaš sistematičan, sveobuhvatan i pre svega ljudski pristup doveli su do otkrića nečeg na šta drugi kardiolozi nisu posumnjali. Osećaj da sam u sigurnim rukama i da se moje lutanje po lekarima najzad završava, za mene su značili novi život.”

Željko Pavasović
Subotica

"Dok sam živela u Italiji, imala sam povremene teskobe u grudima, lekari su tvrdili da nemam problem sa srcem. Doktorka je pogledala svu dokumentaciju iz Italije, dala sasvim drugo mišljenje i uputila me na kateterizaciju srca. Zahvaljujući znanju, posvećenosti, sistematičnosti sprečen je infarkt.”

Gordana Mihalji
Derventa

"Vi čuvate i negujete ono što je oduvek krasilo prave narodne lekare – neodvojivost stručnog i ljudskog pristupa i dragocene podrške onome kome pružate pomoć. To je ono što jednu struku uzdiže do humanog i plemenitog ljudskog poziva, što danas postaje prava retkost."

Univerzitetski prof. filozofije Zdravko Kučinar
Beograd

Kome je potreban pregled kardiologa?

Kardiološki pregled potreban je:

  • Osobama koje imaju simptome u vidu bola ili neprijatnosti u grudima
  • Osećaj gušenja ili nedostatka vazduha
  • Osećaj lupanja ili preskakanja srca
  • Osećaj vrtoglavice ili gubitka svesti (jer su ovo najčešci simptomi srčanih bolesti).
  • Svima koji nemaju nikakve tegobe, a imaju pozitivnu porodičnu anamnezu (ako su vaši roditelji ili bliski rođaci imali infarkt, šlog, iznenadnu smrt ili neku drugu bolest krvnih sudova).
  • Svim sportistima (zbog učestalih iznenadnih smrti kod sportista).
  • Svim poslovnim ljudima (zbog hroničnog stresa i nepravilnog načina življenja).
  • Svim dijabetesnim bolesnicima (jer je šećerna bolest faktor rizika za nastanak ateroskleroze).
  • Svim pušačima.
  • Svim osobama koje su imale moždani udar (jer je dokazano da su nakon godinu dana od preležanog moždanog udara ovi bolesnici pod većim rizikom da umru od srca, nego od novog moždanog udara).
  • Svima koji žele bez većeg razloga da provere stanje svog SRCA (zbog” mirnog sna”)
  • Svima koji upotrebljavaju preparate za potenciju .

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje kontaktirajte nas putem e-maila ili telefona. Kontakt podaci su Vam dostupni na našoj kontakt stranici.

ZAKAŽITE ODMAH!

Dijagnostičke procedure u kardiologiji

Kardioloski pregled Novi Sad ultrazvukom

Ultrazvuk srca  (EHO srca)

Ultrazvuk srca je neinvazivna dijagnostička metoda koja otkriva bolest srčanih mišića i zalistaka. tj. daje uvid u to da li ste preboleli infarkt (npr. „na nogama“, a da to niste ni znali). Ultrazvuk srca takođe otkriva da li imate neku srčanu manu, bilo urođenu ili stečenu.

Napomena: Pošto se EHO-om ne vide krvni sudovi srca, ova metoda ne može da pokaže da li ste kandidat za infarkt.

Holter pritiska (24-časovni ambulatorni monitoring pritiska)

Holter pritiska je uređaj koji bi trebalo da otkrije da li imate povišen pritisak. Ova vrsta dijagnostičke metode se obavlja van lekarske ordinacije, putem aparata koji pacijent nosi tokom dana. 

Preporučuje se: SVIMA, kao preventivna metoda polazeći od pretpostavke da svi imaju neki oblik hipertenzije dok se ne dokaže suprotno.

Holter pritiska je ne samo prva metoda za otkrivanje pritiska, već i jedina metoda kojom se na pravi način kontroliše efekat terapije.

Kod mnogobrojnih osoba koje su bile ubeđene da imaju nizak ili normalan pritisak Holter pritiska pokazao je da su bile u zabludi.

Holter pritiska 24h
Na fotografiji je aparat za holter srca, bele boje marke schiller

Holter srca (Holter EKG-a, 24h praćenje srčanog rada)

Holter EKG-a je uređaj koji omogućava kontinuirano praćenje aktivnosti srca kroz elektrokardiografiju. Ova vrsta dijagnostičke metode se obavlja van lekarske ordinacije, putem aparata koji pacijent nosi tokom dana. Značajna dijagnostička procedura za otkrivanje tahikardija, „preskakanja“ srca, opasnih srčanih aritmija, srčanih električnih zastoja, kao i bezbolnih „nemih patnji srca“.                                                                                                                                           

Preporučuje se:

  • svim pacijentima koji su imali gubitak svesti ili osećaj da će izgubiti svest,
  • osobama koje imaju osećaj „lupanja i preskakanja srca“,
  • pacijentima koji imaju bolove u grudima, a ne mogu da rade test opterećenjem,
  • pacijentima koji u preboleli infarkt miokarda.

Test opterećenjem (ergometrija srca)

Test opterećenjem (egometrijski test) je nezaobilazna dijagnostička metoda u kardiologiji, kojom se ispituje stanje i funkcionalna sposobnost krvnih sudova koji krvlju snabdevaju srčani mišić. To je metoda kojom se otkriva da je je neko kandidat za infarkt srca.

Preporučuje se:

1. Osobama koje imaju bolove u grudima, gušenje

2. Zdravim osobama koje imaju neki od faktora rizika:

  • Hipertenziju ( povišen krvni pritisak)
  • Stres
  • Povećane masnoće ili povišen šećer u krvi
  • Genetsku predispoziciju za infarkt miokarda.
kardiolog novi sad priprema za pregled testom opterećenja kod kardiologa
pregled doplera krvnih sudova novi sad vrata kod kardiologa. Na fotografiji je ženski pacijent

Dopler krvnih sudova vrata

Doppler krvnih sudova vrata (dopler karotida) je :

  • Ultrazvučna metoda procene “zakrečenja” karotidnih i vertebralnih arterija.
  • Metoda koja nam detektuje postojanje predispozicije za nastanak šloga.

Preporučuje se :

  • svim pušacima,
  • dijabetesnim bolesnicima,
  • osobama koje imaju vrtoglavice ili gubitak svesti, nesigurnost u hodu,
  • osobama koje imaju povišen krvni pritisak,
  • osobama čiji su roditelji imali šlog ili infarkt.

Pogledajte cenovnik naših usluga.

Pogledajte cenovnik naših usluga

Naš tim kardiologa

Brana Kovačević
Subspecijalista kardiolog

Mr sc. med. dr

Mila Kovačević
Subspecijalista kardiolog

doc. dr sc. med.

Milenko Rosić
Subspecijalista kardiohirurgije

Prof. dr sc. med.

Aleksandra Vulin
Subspecijalista kardiolog

Asist. dr sc. med.

Anđelija Necin
Subspecijalista kardiolog

Prim. mr sc. med. dr

Milena Mirković Pokrajac
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

Olivera Lukić
Subspecijalista kardiolog

Dr med.

Tihomir Miljević
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

Dalibor Somer
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

Dragana Gvozdanović
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

Zlatica Bubalo
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

Dušica Rakić
Subspecijalista kardiolog

Prof. dr sc. med.

Gordana Novović
Subspecijalista kardiolog

Dr. med.

SPECIJALNA PONUDA

Cenovnik PREVENTIVNIH KARDIOLOŠKIH PAKETA za menadžere, poslovne ljude i za sve one koji brinu o svom zdravlju

 • KARDIOLOŠKI PAKET 3
 • RSD 11.800
  -
  • Kompletan specijalistički pregled sa EKG-om
  • Ultrazvuk srca (ECHO)
  • Test opterećenja uz nadzor stručnog osoblja ili Holter EKG-a
  • +
  • besplatne telefonske konsultacije u slučaju potrebe i neophodnosti
 • Zakažite pregled
 • KARDIOLOŠKI PAKET 4
 • RSD 15.300
  -
  • Kompletan specijalistički pregled sa EKG-om
  • Ultrazvuk srca (ECHO)
  • Test opterećenja uz nadzor stručnog osoblja ili Holter EKG-a
  • Holter pritiska
  • +
  • besplatne telefonske konsultacije u slučaju potrebe i neophodnosti
 • Zakažite pregled
 • KARDIOLOŠKI PAKET 5
 • RSD 19.800
  -
  • Kompletan specijalistički pregled sa EKG-om
  • Ultrazvuk srca (ECHO)
  • Test opterećenja uz nadzor stručnog osoblja ili Holter EKG-a
  • Holter pritiska
  • Dopler arterija vrata
  • +
  • besplatne telefonske konsultacije u slučaju potrebe i neophodnosti
 • Zakažite pregled
 • KARDIOLOŠKI PREGLED 6
 • RSD 24.300
  -
  • Kompletan specijalistički pregled sa EKG-om
  • Ultrazvuk srca (ECHO)
  • Test opterećenja uz nadzor stručnog osoblja
  • Holter pritiska
  • Dopler arterija vrata
  • Holter EKG-a
  • +
  • besplatne telefonske konsultacije u slučaju potrebe i neophodnosti
 • Zakažite pregled