Poliklinika 063 522 832 Dermatolog 065 5105556
Ponedeljak - Petak: 07 - 22h Subota: 08 - 13h
office@poliklinika-branakovacevic.rs Email
Mičurinova 28 21000 Novi Sad, Srbija

Detaljno uputstvo za snižavanje krvnog pritiska u kućnim uslovima

Dragi pacijenti,

kao što smo bili svesni da ondašnja epidemiološka situacija je mogla dovesti do raznih negativnih razmišljanja, a da te negativne misli mogu izazvati osećaj straha i nespokoja, a sve to odražava se na vegetativni sistem koji upravlja radom naših unutrašnjih organa. Kako ovakva stanja nas mogu zadesiti i u standardnim, svakodnevnim uslovima, usled povećenog stresa ili naročito one koji inače boluju od povišenog krvnog pritiska, ovde smo pripremili specijalni vodič za snižavanje krvnog pritiska kod kuće, odnosno u kućnim uslovima, kao prvu i neophodnu pomoć kako vama, tako i vašim ukućanima.

Ove reakcije mogu provocirati lančana dešavanja u organizmu  koja će izazvati spazam krvnih sudova što će za može posledicu imati  porast krvnog pritiska.

U slučaju da i pored uzimanja redovne dnevne terapije, dođe do iznenadnog porasta krvnog pritiska sa pojavom simptoma (glavobolje, mučnine, povraćanja, bola u grudima, gušenja) potrebno je dodatno uzimanje lekova.

Ako se nađete u ovoj situaciji, kardiolozi naše poliklinike savetuju da preduzmete sledeće korake, a svakako najbolje po vas je detaljni pregled kardiologa u našoj klinici u Novom Sadu.

Korak 1

S obzirom da saznjanje o visokom krvnom pritisku u ljudima budi STRAH OD MOŽDANOG UDARA, važno je da:

  • Prvo popijete lek za smirenje – ako je neophodno i duplu dozu (npr. Bensedin 5 do 10 mg , Bromazepam 3 do 6 mg, Demetrin …) jer na taj način omogućavate smirivanje destabilisanog vegetativnog sistema,  relaksaciju (opuštanje) “napetih i stisnutih“ mišićnih slojeva krvnih sudova i „pripremite“ iste za dejstvo sledećih lekova.
  • Sačekajte pola sata i ako je pritisak i dalje povišen sprovedite:

Korak 2

  • Pogrickajte ceo Zorkaptil od 25mg (Kaptopril) i stavite ga pod jezik da se istopi.
  • Ako nemate Zorkaptil možete izgrickati polovinu tablete Nifelata od 20mg tj . 10 mg  za početak  (neki pacijenti bolje reaguju na ovaj lek), ali se on ne preporučuje onim pacijentima kod kojih postoji slabost srčanog mišića ili značajno suženje krvnih sudova bilo vrata i glave, bilo krvnih sudova srca.

Korak 3

Ukoliko nakon pola sata tegobe i dalje traju i nije došlo do pada krvnog pritiska:

  • Uzmite još jedan Zorkaptil od 25mg i popijte diuretik npr. Lasix ili Yurinex.
  • Ako ste sproveli sve ovo prethodno, a ipak  kroz 45 -60 minuta  ne dođe do normalizovanja pritiska a bili ste kod nekog od naših kardiologa pozovite nas radi konsultacije.