Poliklinika 063 522 832 Dermatolog 065 5105556
Ponedeljak - Petak: 07 - 22h Subota: 08 - 13h
office@poliklinika-branakovacevic.rs Email
Mičurinova 28 21000 Novi Sad, Srbija
Title Image

Blog

Home  /  Laboratory   /  SRČANA SLABOST LEČENJE: Detaljno upustvo pacijentima sa srčanom slabošću! (2019)

SRČANA SLABOST LEČENJE: Detaljno upustvo pacijentima sa srčanom slabošću! (2019)

SRČANA SLABOST LEČENJE I SIMPTOMI – Ukoliko je internista kardiolog pregledom ustanovio da imate srčanu slabost (srčanu insuficijenciju), neophodno je da o svojoj bolesti znate sledeće:

Srce je pumpa čiji je osnovni zadatak da obezbedi normalnu cirkulaciju kroz ceo organizam. Srce prima i šalje krv. Kada srce oboli, može da zadeblja, da se proširi i oslabi. Kada leva polovina srca izgubi snagu u cirkulaciju ne dospeva dovoljno krvi, pa se pacijenti žale na slabost, malaksalost, osećaj ubzanog srčanog rada, često noćno mokrenje (zapamtite da se ovi simptomi mogu javiti i kod drugih bolesti).

Sa druge strane pošto leva komora ne može da prihvati krv koja dolazi u nju, krv se zadržava „ispred“ leve polovine srca tj. u plućima. Usled toga dolazi do pojave osećaja gušenja, kratkog daha, plitkog disanja, suvog kašljucanja i to naročito u ležećem položaju. Otuda je pacijentima mnogo teža noć, nego dan.

Pacijenti sami, spontano, intuitivno podižu uzglavlje kako bi lakše disali, a neki noćima provode sedeći u postelji dok konačno ne odluče da se obrate lekaru. Mnogi se prvo obraćaju plućnom doktoru, a kardiolog bude poslednji u nizu. Na žalost kod pacijenata koji su zaista i plućni bolesnici kardiološka bolest može da ostane dosta dugo NEPREPOZNATA.

Nakon popustanja leve polovine srca, dolazi do slabljenja i desne polovine srca što se tada manifestuje oticanjem jetre ( tada pacijenti mogu da imaju bolove u predelu jetre, ispod desnog rebarnog luka ili ispod donjeg dela grudne kosti osećaju napetost, kao da ih nešto “ žulja i boli”).

Zbog ovih bolova veliki broj pacijenata se obraća prvo gastroeneterologu, a neki se zbog izrazito jakih bolova koji podsećaju na akutni hirurški problem pogrešno upućuju na Kliniku za hirurgiju. Uz otok jetre javlja se i oticanje nogu i trbuha, a ponekad i polnih organa. Zbog ovog nakupljanja vode mnogi pacijenti dobijaju na težini i daju podatak da su se ugojili.

Ultrazvuk nad pacijentima kao jedna od metoda u lečenju srčane slabosti i drugih bolesti srca

Pošto svi ovi simptomi i znaci mogu postojati i kod nekih drugih bolesti neophodan je pregled kod kardiologa koji će nakon razgovora, detaljnog fizikalnog pregleda i EHOKARDIOGRAFSKOG pregleda potvrditi ili isključiti oboljenje srca.

SRČANA SLABOST LEČENJE: KAKO SE PONAŠATI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

1.Budite u pokretu svakodnevno, ali do granica Vaših mogućnosti tj. dok se ne pojavi blag osećaj nedostatka vazduha. Nemojte primoravati organizam na napor koji Vas zamara, ma koliko je za nekog drugog to lako fizičko opterećenje

( npr. šetate sa nekim ko brzo hoda i vi želite da pratite njegov tempo; ne radite to, već neka on prati vaš; pokvari se lift, a vi bi trebalo da idete do nekog višeg sprata- odustanite ili to činite odmarajući se nakon nekoliko stepenika; ne pomažite oko nošenja velikih i teških teretaprepustite to drugima; nekom stanu kola na putu – niste vi taj koji bi trebalo da ih pogura; izvinite se i ako želite, kažite da vam je to zabranjeno, jer ste srčani bolesnik…).

Odmah prekinite aktivnost od koje osećate ma kakvu tegobu. Odmarajte se više puta u toku dana.                                                                  

2.Smanjite unos previše tečnosti u organizam.

Bilo bi poželjno da unosite 1,5 do 2 litre tečnosti dnevno. Nikako više od toga (misli se na sve vidove tečnosti- sokovi, mleko, jogurt, pivo, supe, uključujući i kašastu hranu i lubenice, a alkohol je zabranjen). Ako se već desi da prekršite ovo pravilo, toga dana uzmite više lekova za izmokravanje npr. Lasix-a ( potrebno je da izmokrite otprilike onoliko koliko ste i uneli). Zato bi najbolje bilo da svako jutro nakon mokrenja i obavljanja velike nužde, a pre doručka, takoreći “na prazno”, merite telesnu masu.

Ako primetite da ste se „ugojili” npr. za 3 dana preko 2 kg, znajte da to nije dobitak u masnom tkivu, već u vodi koja se ponovo nakupila. Tada ćete, prema dogovoru sa Vašim lekarom, uzeti više tableta Furosemida (Lasixa). Kada pacijenti jače oteknu obično se u početku ide sa većim dozama Lasixa, i to naravno uvek po preporuci kardiologa nakon pregleda. Potom se daju manje doze održavanja koje se mogu uzimati svakodnevno ili na drugi- treći dan, a sve u zavisnosti od toga kako kardiolog proceni. Tokom vremena pacijent se izvešti da osluškuje” svoj organizam i tačno zna kada treba da uzme lek za izmokravanje. Kako lekovi za izmokravanje, kao što su diuretici Henleove petlje (Furosemid, Bumetanid) dovode do gubitka magnezijuma i kalijuma, potrebna je njihova obavezna nadoknada.                               

Obično se kod srčane slabosti kombinuje Furosemid sa diuretikom Spironolaktonom, kada nije potrebno uzimati Kalijum prašak, jer ga Spironolokton već *čuva*. Najčešći znak da je kalijum u krvi nizak je pojava grčeva u listovima nogu. U toj situaciji u prvoj laboratoriji treba proveriti kalijum. Ako je to neizvodljivo pacijent može “ na slepo” da popije Kalijum prašak 1-2 kesice. Mnogi pacijenti u zamenu za Kalijum prašak uzimaju neslani sok od paradajza koji u sebi sadrži dosta kalijuma.           

                                   

3.Smanjite unos soli u organizam (ispod 6 grama/dnevno).

 Znači, jedite više neslano, nego slano. Ne dosoljavati hranu. Unos soli dovodi do većeg zadržavanja vode u telu.                                                                                                                                                                  

4.Redovno uzimajte lekova, koji obično pripadaju različitim grupama lekova, te različitim mehanizmima dovode do poboljšanja kvaliteta života i produženja života!!!

Sledeće grupe lekova i terapije:

a) ACE inhibitorilekovi za *rasterećenje srca* širenjem krvnih sudova. Vrlo je važno da znate da je jedno od neželjenih dejstava ovih lekova pojava suvog, nadražajnog, upornog kašlja koji se javlja nezavisno od položaja tela (kad se javlja u ležećem položaju uvek se sumnja na “vodu na plućima”).                                                                                                       

Ne javlja se kod svih, već samo kod nekih pacijenata. Ako se pojavi kašalj obavezno se javite kardiologu koji treba da proceni da li je kašalj od ponovne pojave “vode na plućima” ili je od leka. Ukoliko se ACE inhibitori loše tolerišu trebalo bi nastaviti lečenje blokatorina angiotezinskih receptora, koji nemaju kašalj kao neželjeno dejstvo. Kod nekih pacijenata Sakubitril/Valsartan može da zameni ACEI ukoliko oni nemaju efekta.

b) Beta blokatori – lekovi koji *smiruju i štede srce* smanjivanjem srčane frekvence i sprečavanjem opasnih nepravilnosti u srčanom ritmu (aritmija). Dozu leka isključivo odredjuje kardiolog. To su obično na početku lečenja manje doze ovog leka da bi se, ako to kliničko stanje bude dopuštalo, te doze povećavale otprilike na 2 nedelje. Ovi lekovi se ne daju kod onih pacijenata koji imaju probleme sa cirkulacjom na nogama uzrokovane suženjem arterija, kod srčanih blokova, teških opstruktivnih plućnih bolesnika

c) Antagonisti mineralokortikoida – ovi lekovi se dodaju ukoliko lekovi iz grupe ACEI i beta blokatori nisu doveli do smanjenja tegoba pacijenta. Kod pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega i povećanom koncentracijom kalijuma u krvi >5mmol/L trebalo bi biti oprezniji i češće određivati kalijemiju i funkciju bubrega. Kod malog broja muškarca ovi lekovi mogu dovesti do bolnosti i uvećanja dojki, što bi trebalo odmah prijaviti kardiologu.

 d) Diuretici – lekovi za * izbacivanje* vode – se dodaju uvek čim se pojave simptomi i znaci zadržavanja viška vode u telu. Svako nakupljanje tečnosti, i pored redovnog uzimanja doze održavanja odredjenog leka, podrazmeva izmedju ostalog i povećanje doze leka.

e) Ivabradinse dodaje ukoliko pacijent i pored prethodne terapije i dalje ima puls preko 70/min i regularan ritam.

 f) Ako bolesnici i pored gore navedenih lekova imaju simptome, terapiji se dodaju kardiotonici (digoxin), nitrati i razmišlja o postavljanju uređaja za mehaničku potporu srcu ili transplantaciji.

g) Ukoliko pacijenti imaju životno ugrožavajuće poremećaje srčanog ritma i/ili tešku srčanu slabost (prema ehokardiografskom nalaza) trebalo bi ugraditi implantabilni kardioverter.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Napomene, preporuke i dodatne informacije:

  • Ostali lekovi … po preporuci vašeg kardiloga
  • Vakcinišite se protiv virusa gripa i pneumokoka
  • Mnoštvo korisnih informacija kako se živi sa srčanom slabošću možete naći na Heart Failure Matters

LEČENJE SRČANE SLABOSTI ZAKLJUČCI:

  • Biti redovno fizički aktivan, ali izbegavati aktivnost koja dovodi do osećaja zamaranja i nedostatka vazduha
  • Smanjiti unos tečnosti
  • Smanjiti unos soli
  • Redovno uzimati lekove
  • Svakodnevno meriti telesnu težinu radi samokontrole nakupljanja tečnosti