Poliklinika 063 522 832 Dermatolog 065 5105556
Ponedeljak - Petak: 07 - 22h Subota: 08 - 13h
office@poliklinika-branakovacevic.rs Email
Mičurinova 28 21000 Novi Sad, Srbija
Title Image

Blog

Home  /  Blog   /  Opadanje kose u pečatima (alopecia areata) – uzrok, simptomi i lečenje (2021)

Opadanje kose u pečatima (alopecia areata) – uzrok, simptomi i lečenje (2021)

Opadanje kose u pečatima (alopecia areata) – uzrok, simptomi i lečenje (2020)

Poremećaji u rastu kose i bolesti kosmatih regija kože su problem koji uzrokuju veliki psihološki stres. Naša iskustva sa pacijentima pokazala su da neretko ovaj problem dovodi do izrazitog gubitka samopouzdanja, pacijenti se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe i imaju depresivne ideje.

Iako ne ugrožava život alopecija areata definitivno menja život, njena iznenadna pojava, rekurentne epizode (ponovno pojavljivanje nakon dužeg odsustva simptoma) i nepredvidiv tok imaju duboki psihološki uticaj na život osoba pogođenih ovim problemom kose.

Opadanje kose u krugovima je mnogo više od estetskog problema. Iako vam deluje strašno kada primetite iznenada nastalu zonu ispale kose ili ujutru na jastuku pronađete klupko svoje kose, problem nije nerešiv. Postoje brojni načini lečenja alopecije.

Šta je alopecija areata – opadanje kose u pečatima?

Alopecija areata je tip gubitka kose u jasno organičenim regijama, najčesce dolazi do gubitka kose u „pecatima„. Krugovi bez kose pojavljuju se iznenada, naglo, zahvataju najčešće kožu glave, ali i druge delove tela (obrve, trepavice, brada) . Ova bolest pogađa osobe oba pola, neretko se može javiti i u dečijem uzrastu.

Kako i zašto nastaje alopecija areata (opadanje kose u pečatima)?

Nastanak ovog oboljenja još nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da je alopecija aerata autoimuno oboljenje. Obično postoji neki  „okidac“ iz spoljašnje sredine koji dovodi do toga da imuni sistem reaguje na jedan ili više sopstevenih tkiva kao na strano telo.

Iako nije do kraja i sa sigurnošću razjašnjeno šta dovodi do ovakve reakcije imunog sistema, smatra se da za to najčešće postoji genetska predispozicija (jedna od pet osoba kod koje se pojavi opadanje kose u pečatima najverovatnije ima člana porodice koji ima ili je imao isti problem). Nešto češće alopecija areata javlja se kod obolelih od dijabetesa (šećerne bolesti), bolesti štitaste žlezde, ili je udružena sa drugim autoimunim bolestima.

Okidači za ispoljavanje alopecije areate mogu biti:

 • Emocionalni stres,
 • infektivne epizode,
 • hormonski poremećaji,
 • i brojni drugi još nedovoljno prepoznati uzroci.

Mnogi lekari, naučnici i genetičari dele mišljenje da je najvažniji okidač pojave alopecije areate stres, međutim jedno je sigurno stres se gotovo uvek javlja kao posledica ovog stanja.

Koji su simptomi alopecije areate?

Ovo oboljenje možete prepoznati po jasno definisanim krugovima ili ovalnim oblicima na kojima nema nijedne dlake, koža je glatka i bez znakova upale – može se javiti jedan ili više kružnih delova bez kose (dijametra oko nekoliko centimentara).

Nastanak alopecije areate obično nije praćen drugim simptomima, retko pacijenti mogu osetiti peckanje na pojedinim delovima kože glave.

U najtežim slučajevima može do ći do potpunog gubitka kose ili dlaka tela. U većini slučajeva problem se može brzo rešiti, u retkim slučajevima je gubitak kose Trajan.

Važno je da znate da je ova bolest dugotrrajna i da je karakteriše pojava recidiva (ovo stanje može da se popravi, pa onda da se ponovo vrati), a celokupan tok procesa je nepredvidiv.

Ako u bilo kom trenutku pomislite da je količina kose koju gubite prevelika ili da se dešava u jako kratkom roku, obavezno pratite svoje stanje i obratite se lekaru ili dermatologu kako bi ste što pre utvrdili problem i započeli tretman.

Kako se dijagnostikuje i leči alopecija areata (opadanje kose u pečatima)?

Alopecija areata se dijagnostikuje tako što dermatolog uzima detaljnu istoriju bolesti i pregleda Vaše vlasište. Lekar će detaljno posmatrati obrazac gubitka kose, proveriti da li ima znakova upale ili infekcije. 

Precizna i pravovremena dijagnoza omogućuje pacijentima da uspostave realna očekivanja o efikasnosti terapije, što poboljšava motivaciju za uspešnost lečenja.

U većini slučajeva dolazi do spontanog poboljšanja i ponovnog rasta kose unutar par meseci do jedne godine. Ako je gubitak kose veći (više od pola poglavine) manje su šanse da će kosa ponovo izrasti.
Ukoliko je alopecija posledica neke bolesti, infekcije ili stresa,
onda kada suzbijete sam uzrok bolesti i kosa će verovatno početi da se oporavlja.

Terapija ima za cilj da pojača vaskularizaciju folikula dlaka. Primenjuju se:

 • kortikosteroidni gelovi i losioni
 • intraleziona aplikacija kortikosteroida (ubbrizgavanje kortikosteroida putem tanke insulinske igle u obolelo mesto na koži),
 • sistemska primena kortikosterodida (ako predhodne metode ne daju rezultate),
 • drugi imunosupresivni ili imunodulatorni lekovi.

Ponovni rast kose može se očekivati nakon par meseci. Takođe, u lečenju se može primenjivati i:

 • krioterapija,
 • obasjavanje UV zracima,
 • vazodilatatori,
 • vitamini grupe B.

Lečenje alopecije prirodnim putem

Postoji dosta prirodnih metoda kojima možete pomoći sebi ili nekom Vama dragom ukoliko se bori sa alopecijom. Izdvajamo neke od najefikasnijih:

 • Šamponi protiv opadanja kose

Iako je šampon preparat sa kratkim vremenom delovanja (nekoliko minuta obično traje šamponiranje kose) pri odabiru šampona za pranje kose najbolje se odlučite za one koji u svom sastavu ne sadrže sastojke poput parabena i silikona. Mogu biti obogaćeni sastojcima koji poboljšavaju rast kose, npr kofein, sumporna jedinjenja i aminokiseline.

 • Ulja za rast kose

Ulja za rast kose mogu biti odličan saveznik u borbi sa alopecijoma, posebno ulje ruzmarina, lavande, bademovo i arganovo. Ova ulja smanjuju isušivanje dlake i kože glave, deluju umirujuće ukoliko se nanose na iritiranu kožu.

 • Sok od belog ili crnog luka

Luk sadrži visoke koncentracije sumpornih jedinjenja, te direktno utiče na pojačani brži rast kose, ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

 • Kopriva

Kopriva je još jedan biljni tretman koji Vam može pomoći u borbi protiv alopecije areate, bogata je vitaminima i mnineralima koji korenu dlake pomažu pri njenom jačanju.

 • Zeleni čaj

Zeleni čaj je jak antioksidan te sadrži polifenole koji jačaju folikule kose, sprečavaju infekcije i obnavljaju zdrave ćelije na vlasištu.

I za kraj –smanjite izloženost stresu, odaberite odgovarajuću negu za Vašu kosu, i budite strpljivi.