Uvećana slezina

Uvećana slezina (Splenomegalia): Uzroci, Simptomi i Lečenje

Uvećana slezina (Splenomegalia): Uzroci, Simptomi i Lečenje

Slezina, iako možda organ o kome se manje priča, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tela. Kada se slezina uveća, što se naziva splenomegalija, to može biti znak potencijalnih zdravstvenih problema. Važno je ne ignorisati simptome uvećane slezine, već se obratite lekaru hematologu koji će nakon detaljne dijagnostike predložiti dalje korake.

Kako bismo vam olakašali upoznavanje sa ovom bolešću, u ovom tekstu istražićemo šta tačno predstavlja uvećana slezina, koji su njeni potencijalni uzroci i simptomi, kao i kako se može dijagnostikovati i lečiti ovo stanje. 

Hajde da zajedno istražimo ovu važnu temu i steknemo dublje razumevanje kako održati zdravlje naše slezine i celokupnog organizma.

SADRŽAJ:

Šta je slezina?

Slezina, organ veličine šake smešten u gornjem levom delu trbušne duplje ispod levog rebra, igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Poznata po svojoj vitalnoj funkciji u imunološkom sistemu, slezina je takođe poznata po filtriranju krvi, skladištenju crvenih krvnih zrnaca i trombocita te podržavanju tela u borbi protiv infekcija.Slezina

Kroz svoj složeni mehanizam, slezina aktivno razgrađuje stare crvene krvne ćelije, oslobađajući mesto za nove i vitalne. Međutim, ponekad se može javiti stanje poznato kao splenomegalija, kada slezina postane uvećana, što može signalizirati potencijalne zdravstvene probleme i zahtevati dalju medicinsku pažnju. 

Slezina, mada neprimetna u svakodnevnom životu, od vitalne važnosti za očuvanje opšteg zdravlja i dobrobiti i zato je bitno razumeti koju funkciju ona ima.

Koje su funkcije slezine u organizmu?

Funkcije slezine su od vitalnog značaja za održavanje ravnoteže u telu i efikasnost imunološkog sistema. Kao deo limfnog sistema, slezina igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija proizvodnjom belih krvnih zrnaca. 

Ovaj mali, ali moćаn оrgan takođe obavlja važan zadatak filtriranja krvi, uklanjajući stare crvene krvne ćelije, trombocite i otpadne materije, čime osigurava optimalnu cirkulaciju i zdravlje krvi. 

Pored toga, slezina je skladište crvenih krvnih zrnaca i trombocita, pružajući rezervu koja je ključna u situacijama kada je potrebno brzo reagovanje na gubitak krvi ili povrede. 

Sve ove funkcije čine slezinu nezamenljivim delom tela, čije je održavanje i negovanje od izuzetne važnosti za opšte zdravlje.

Šta je uvećana slezina i koji su njeni simptomi? 

Uvećana slezina, medicinski poznata kao splenomegalija, predstavlja stanje u kojem slezina postaje veća od normalne veličine. Ovo stanje može biti posledica različitih faktora, uključujući:

 • Infekcije
 • Bolesti jetre
 • Autoimune poremećaje ili 
 • Hematološke bolesti. 

Iako mnogi ljudi sa splenomegalijom ne iskuse nikakve simptome, neki mogu primetiti bol ili:

 • Nelagodu u gornjem delu trbuha
 • Osećaj punoće ili pritiska
 • Umor
 • Gubitak apetita i 
 • Neobjašnjivo mršavljenje. 

Pored toga, mogu se pojaviti i drugi simptomi poput slabosti, krvarenja, povećane telesne temperature i povećanog rizika od infekcija. Važno je da osobe koje primete ove simptome potraže medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok uvećane slezine i odredio odgovarajući tretman.

Uzroci uvećane slezine

Splenomegalija, može biti rezultat različitih faktora koji utiču na ovaj vitalni organ:

 • Infekcije, kao što su mononukleoza, hepatitis ili malarija, mogu izazvati povećanje slezine kao deo imunološkog odgovora organizma. 
 • Poremećaji krvi, uključujući leukemiju, limfom i anemiju, takođe mogu uticati na veličinu slezine zbog promena u sastavu krvi. 
 • Traume, kao što su fizičke povrede abdomena, mogu direktno izazvati uvećanje slezine. 
 • Portalna hipertenzija, koja uzrokuje povećani pritisak u veni koja dovodi krv iz creva u jetru, takođe može dovesti do splenomegalije. 
 • Autoimuni poremećaji, kao što su lupus ili reumatoidni artritis, mogu izazvati upalu slezine i njeno uvećanje. 

Razumevanje ovih različitih uzroka ključno je za dijagnostiku i tretman uvećane slezine, čime se osigurava adekvatno upravljanje ovim stanjem i očuvanje zdravlja pacijenta.

Dijagnostika uvećane slezine

Dijagnostikovanja uvećane slezine zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje:

 • Medicinski pregled – Tokom pregleda, lekar će palpirati trbuh kako bi utvrdio da li je slezina uvećana.
 • Istorijat simptoma – Lekar će se raspitati o vašim simptomima, kao što su bol u trbuhu, gubitak apetita, umor, ili gubitak težine.

Zatim, dijagnostičke testove kao što su:

 • Krvni testovi – Mogu se koristiti za procenu funkcije jetre, identifikaciju infekcija, ili provere za prisustvo abnormalnih krvnih stanica.
 • Ultrazvuk – Ova neinvazivna metoda koristi zvučne talase za snimanje slezine i drugih organa u trbuhu.
 • Biopsija slezine – U nekim slučajevima, može biti potrebna biopsija za uzimanje malog uzorka tkiva slezine radi mikroskopskog pregleda.
 • Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MRI) – Ove metode slikanja mogu se koristiti za dobijanje detaljnijih slika slezine i drugih organa.

Tek nakon postavljanja pravilne dijagnoze i utvrđivanja osnovnog uzroka uvećane slezine moguće je sprovođenje odgovarajućeg lečenja.

Kako se leči uvećana slezina?

Lečenje uvećane slezine varira u zavisnosti od osnovnog uzroka. U nekim slučajevima, sama slezina može povratiti normalnu veličinu nakon što se infekcija izleči ili kada se stanje koje je izazvalo povećanje slezine stavi pod kontrolu.

Međutim, u drugim situacijama može biti potrebno lečenje osnovnog stanja lekovima, hirurškim zahvatom ili drugim terapijama.

Mogućnosti lečenja povećane slezine uključuju:

 • Antibiotike: Ako je povećanje slezine uzrokovano bakterijskom infekcijom, mogu se propisati antibiotici.
 • Antiprotozojske lekove: Ako je povećanje slezine posledica parazitske infekcije, kao što je malarija, mogu se propisati antiprotozojski lekovi.
 • Kortikosteroide: Kortikosteroidi se mogu koristiti za smanjenje upale slezine.
 • Hirurški zahvat: U nekim slučajevima, može biti potrebna operacija radi uklanjanja slezine (splenektomija). To se obično preduzima kada je slezina značajno uvećana, kada ometa funkciju drugih organa ili postoji rizik od rupture.

Važno je naglasiti da ovo nije potpuni spisak opcija lečenja. Lekar će vam pružiti specifične preporuke za lečenje na osnovu vašeg individualnog stanja.

Ishrana i uvećana slezina

Uloga ishrane u lečenju uvećane slezine je indirektna i zavisi od osnovnog uzroka. I dok ne postoji specifična dijeta za uvećanu slezinu, zdrava i uravnotežena ishrana može doprineti opštem zdravlju i poboljšati imunitet.

Neke od preporuka za ishranu kod uvećane slezine uključuju:

 • Konzumiranje obilja voća i povrća: Voće i povrće su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija.
 • Uključivanje integralnih žitarica u ishranu: Integralne žitarice su bogate vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i sprečavaju konstipaciju.
 • Odabir nemasnih proteina: Nemasni proteini, kao što su piletina, riba i mahunarke, pomažu u održavanju zdrave telesne težine i snazi mišića.
 • Ograničavanje unosa soli: Preterana konzumacija soli može dovesti do zadržavanja tečnosti i otežati simptome uvećane slezine.
 • Hidratacija je važna za opšte zdravlje i može pomoći u sprečavanju dehidracije koja može pogoršati simptome.

Uvećana slezina može predstavljati ozbiljno stanje koje zahteva pažnju medicinskih stručnjaka. Važno je da se pravovremeno dijagnostikuje i leči kako bi se sprečile komplikacije i poboljšalo zdravlje. Ako primetite simptome uvećane slezine, kao što su bol u gornjem delu trbuha ili osećaj punoće nakon jela, obavezno se obratite svom lekaru radi dalje procene i upravljanja ovim stanjem. 

Za kvalitetnu dijagnostiku i lečenje, pozivamo vas da zakažete pregled u klinici dr. Brana Kovačević kod iskusnih lekara koji će vam pružiti odgovarajuću negu i terapiju. Vaše zdravlje je od suštinskog značaja, stoga ne odlažite odlazak kod stručnjaka.